JADŁOSPIS  

Od 14.04.2025 r. do 18.04.2025 r.

Dzień tygodnia

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

 

PONIEDZIAŁEK

14.04.2025 r. 

Alergeny:
1,3,6,7,9,10,11

OBIAD WIELKANOCNY

Herbata.

Bułka pszenna, wieloziarnista, maślana(1,6,7,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym Królewskim(7),

- z jajkiem gotowanym(3)

- z szynką gotowaną(10),

- z serkiem almette(7),

- z kiełkami rzodkiewki,

- pomidor malinowy,

ogórek zielony, rzodkiewki,
sałata lodowa.

Herbata z cytryną,

- babka cytrynowa(1,3,7,11),

- jabłko, banan.

- zupa żurek z jajkiem, kiełbasą białą, śląską, myśliwską
i boczkiem
na wywarze mięsno- jarzynowym(3,9,10),

- parówka
z ketchupem(10),

- bułka wrocławska(1,6,11)
z masłem(7) i pastą jajeczną ze szczypiorkiem(3,7),

- sok Kubuś,

- niespodzianka.

 

WTOREK

15.04.2025 r.

Alergeny:
1,3,7,9,10,11

 

Kawa zbożowa
z mlekiem(1,7),

herbata.

Chleb pszenny, wieloziarnisty(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym Hochland(7),

- z polędwicą sopocką(10),

- z dżemem porzeczkowym,

- ogórek zielony,
sałata lodowa.

Herbata z cytryną,

- zupa mleczna
z kluskami lanymi(1,3,7,11),

- pomarańcza.

- zupa kapuśniak
z kapusty kiszonej
na wywarze mięsno- jarzynowym(9),

- gulasz z szynki wieprzowej
z czerwoną papryką
i cebulą(1),

- ogórek kiszony,

- kasza jęczmienna,

- woda z miodem wielokwiatowym
i cytryną.

 

ŚRODA

16.04.2025 r.

Alergeny:
1,3,6,7,9,10,11

 

Kakao(7),

herbata.

Bułka pszenna, wieloziarnista, maślana(1,6,7,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym serenada(7),

- z kiełbasą krakowską suchą(10),

- z powidłami,

- pomidor malinowy, sałata lodowa.

Herbata z cytryną,

- koktajl mleczny
z owocami(7),

- biszkopt(1,3,7,11).

- zupa neapolitańska
z żółtym serem
i makaronem
na wywarze mięsno-jarzynowym(7,9),

- ryba miruna smażona(1,3),

- marchewka
z groszkiem,

- ziemniaki
z koperkiem(7),

- sok jabłkowy.

 

CZWARTEK

17.04.2025 r.

Alergeny:
1,3,4,7,9,10,11

 

Kawa zbożowa
z mlekiem(1,7),

herbata.

Chleb pszenny, wieloziarnisty(1,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym złoty mazur(7),

- z pastą rybną(4,7),

- z serkiem almette(7),

- ogórek zielony,
sałata lodowa.

Herbata z cytryną,

- panna cotta(7),

- gruszka.

- zupa rosół
z makaronem
na wywarze mięsno- jarzynowym(1,3,9),

- kurczak pieczony
z warzywami(1),

- ryż na sypko,

- woda z miodem rzepakowym i cytryną.

 

PIĄTEK

18.04.2025 r.

Alergeny:
1,3,6,7,9,11

Herbata.

Bułka pszenna, wieloziarnista, maślana(1,6,7,11):
- z masłem(7),

- z serem żółtym
ryckim(7),

- z pastą jajeczną(3,7),

- z serkiem almette różne smaki(7),

- pomidor malinowy,
sałata lodowa.

Herbata z cytryną,

- kisiel
z brzoskwiniami,

- bułka wrocławska
z masłem(1,6,11).

 

- zupa jarzynowa
na wywarze mięsno- jarzynowym(9),

- makaron
z twarogiem(7),

- sok wieloowocowy.

Z przyczyn niezależnych od przedszkola zastrzegamy sobie prawo
do modyfikacji w jadłospisie.

Lista najważniejszych alergenów pokarmowych: 

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne